26 Kasım 2012 Pazartesi

Grafik Tablet Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?


Bir grafik tablet almak istiyorsunuz ama nelere dikkat etmeniz gerektiği konusunda kararsızsınız.Bu yazımızda grafik tablet alırken dikkat edilmesi gereken bütün konulardan bahsedeceğiz.
Başlıklarımız:

  • Basınç Hassasiyeti
  • Raporlama Hızı
  • Çözünürlük
  • Boyut
olarak 4'e ayrılıyor.Her başlık altında konutu tek tek inceleyeceğiz.Umarız yazımız yararlı olur :)
grafik tablet wacom intuos

1-Basınç Hassasiyeti :

Basınç hassasiyeti kalem tarafından uygulanan basıncın tablet tarafında yorumlanma ve algılanma ölçüsüdür.Basınça hassasiyetnin kalitesini bazı markalarda tablet bazı markalarda ise kalem belirler.Yüksek hassasiyet doğal ve gerçeğe daha yakın bir çizim hissi oluşturduğu gibi ayrıntıların özenle oluşturulabilmesine olanak sağlar.Genel olarak 128 ve 2048 birim arasında grafik tabletler üretilir.256 birim amatörler için ideal iken 512 birimlik hassasiyete sahip tabletler yarı-profesyonellere 1024 ve üstü hassasiyettekiler ise profesyonellere hitap eder.

2-Raporlama Hızı :

Rps yani report per second olarak bilinin raporlama hızı grafik tablet ve bilgisayar arasındaki iletişim hızını belirler.Normalde monitörlerde Hz olarak belirtilen tazeleme hızına çok benzetebiliriz raporlama hızını.Hızın artması ekrandaki titreşimi gözümün algılayamıyacağı seviyeye getireceği için görüntü kalitesini yüksek hissederiz.

grafik tablet

3-Çözünürlük :

Grafik tabletlerde bahsi geçen çözünürlüğü bilgisayarlardaki çözünürlüğe benzetebiliriz.Yüksek çözünürlük hareketleri algılayacak noktaların sayısını artırır ve kaliteli bir çizim tecrübesi sunar.Değerleri lpi=lines per inch yani inç başına düşen çizgi ile ölçülür.2000 lpi çoğu kullanıcı için oldukça ideal olmakla beraber profesyonel kullanıcılar 4000 ve üzeri Lpi değerine sahip grafik tablet kullanırlar.

4-Boyut :

Bir grafik tabletin çizime duyarlı alanını boyutla belirtiriz.Yalnız boyut konusunda en önemli şey gerçek boyutun çalışma alanının 1.5-3 katı büyüklüğünde olacağıdır.Yani A5 bir grafik tablet aldığınızda A4 boyutlarında yer kaplayabilir. En küçük grafik tabletlerin duyarlı alan boyutları A7’den başlar,  A6, A5, A4, A3 ve A3wide gibi büyüyerek devam eder ve 21inç 24inç gibi daha profesyonel modellerde başka değişiklikler gösterir. Tablet boyutu küçüldükçe kalem hareketlerinin ekrandaki yansıması büyür.Duyarlı alan büyüdükçe ise aynı dokunuşlar daha küçük etkiler bırakacağı için daha detaylı çizimler yapmak mümkün olur. Boyutlarına göre grafik tabletleri incelersek: A6 boyutundaki grafik tabletler amatör grafikerler ve ev kullanıcıları tarafından tercih edilir.A5 boyutundaki grafik tabletler ise yarı profesyoneller ve devamlı hareket halinde olup yanında grafik tablet taşıması gereken profesyoneller tarafından tercih edilir.A5 grafik tabletler genelde laptop çantalarında taşınabilir.A4 boyutundaki grafik tabletler ise çoğu profesyonelin tercihidir.Detaylı çalışmalar rahatlıkla yapılabilir.Yalnız zaten boyut taşımaya el vermeyecek şekilde büyüyeceği için profesyoneller yanlarında taşıyamazlar.

18 Kasım 2012 Pazar

Grafik Tablet Nedir

Grafik tabletler mouse ve diğer giriş donanımlarına alternatif olarak geliştirilmiş dijital ortamda daha rahat çizim yapmayı sağlayan cihazlardır.

2 ana parçadan oluşurlar.Bunlar çizimin yapıldığı ekran ve ve giriş donanımı olarak kullandığımız ekranda dokunarak çizim yapmamıza yarayan elektronik kalem yani stylus'tur.Bazı grafik tabletler bu parçaların yanında ekstraları ile gelselerde temel olarak bu iki ana parça bulunur.

grafik tablet
İlk grafik tabletler 1960larda kullanıma sunulmuşlardır.Bilgisayar başında çizim için uzun saatler harcayan illistratörlerin RSI “repetitive strain injury” hastalığına yakalanmalarını önleyen grafik tabletler sağlıklı bilgisayar kullanımı içinde önem taşımaktadır.

Grafik tablet kullanıcılarını dijital imzalar veya el yazısı ile bilgisayar kullanmak isteyen amatör kullanıcılar, basit çizimler yapan hobi olarak çizim yapan yarı-profesyoneller ve bilgisayarlı çizimi tam zamanlı iş olarak yapan profesyoneller olarak ayırabiliriz.

Grafik tablet alırken en çok dikkat edilecek 3 husus ise;

  1. Boyut
  2. Basınç Hassasiyeti
  3. Aksesuarlar

olarak üçe ayrılır.